- II. Düşük Karbonhidratlı Diyet Nelerdir?
- III. Kilo Kaybı İçin Düşük Karbonhidratlı Diyetin Yararları
- III. Kilo Kaybı İçin Düşük Karbonhidratlı Diyetin Yararları
- V. Düşük Karbonhidratlı Rejimde Yenmesi Ihtiyaç duyulan Yiyecekler
- 6.
- VII. Düşük Karbonhidratlı Diyetin Yan Tesirleri
- Düşük Karbonhidratlı Rejime Uymak İçin İpuçları
Düşük karbonhidratlı diyetlerin kg kaybında etken olduğu yayınlandı, peki iyi mi işe yarıyorlar? Bu yazıda, düşük karbonhidratlı diyetlerin peşindeki bilimi ve zayıflamanıza iyi mi destek olabileceklerini inceleyeceğiz.
Aşağıdaki mevzuları tartışacağız:
- Düşük karbonhidratlı rejim nelerdir?
- Kilo kaybı için düşük karbonhidratlı diyetin yararları
- Kilo kaybı için düşük karbonhidratlı rejim iyi mi uygulanır?
- Düşük karbonhidratlı bir rejimde yenmesi ihtiyaç duyulan yiyecekler
- Düşük karbonhidratlı rejimde kaçınılması ihtiyaç duyulan yiyecekler
- Düşük karbonhidratlı diyetin yan tesirleri
- Düşük karbonhidratlı rejime uymak için ipuçları
- Düşük karbonhidratlı rejimle netice görmek ne kadar vakit alır?
- Sorular ve Cevapları
Hadi başlamış olalım!
Hususiyet | Düşük Karbonhidratlı Diyet | Keto Rejimi | Ketozis | Paleo Rejimi |
---|---|---|---|---|
Karbonhidrat alımı | Fazlaca düşük | Fazlaca düşük | Fazlaca düşük | Ilıman |
Protein alımı | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek |
Yağ alımı | Yüksek | Oldukça yüksek | Oldukça yüksek | Ilıman |
Kilo kaybı | Etken olabilir | Fazlaca etken | Fazlaca etken | Etken olabilir |
Yan etkisinde bırakır | Bitkinlik, baş ağrısı, kabızlık ve mide bulantısı benzer biçimde emareler görülebilir | Bitkinlik, baş ağrısı, kabızlık ve mide bulantısı benzer biçimde emareler görülebilir | Bitkinlik, baş ağrısı, kabızlık ve mide bulantısı benzer biçimde emareler görülebilir | Bitkinlik, baş ağrısı ve kabızlık benzer biçimde emareler görülebilir |
II. Düşük Karbonhidratlı Diyet Nelerdir?
Düşük karbonhidratlı rejim, karbonhidrat alımını kısıtlayan bir rejimdir. Düşük olarak önde gelen karbonhidrat miktarı, muayyen rejime bağlı olarak değişmiş olur, sadece çoğu zaman günde 20 ila 1 gram karbonhidrat içinde değişmiş olur.
Düşük karbonhidratlı rejimler çoğu zaman kg kaybı için kullanılır bu sebeple açlık ve istekleri azaltmaya destek olabilirler ve ek olarak öteki rejimlere kıyasla daha çok kg yitirilmesine yol açabilirler. Sadece, düşük karbonhidratlı diyetlerin hepimiz için olmadığını ve kabızlık, bitkinlik ve baş ağrısı benzer biçimde birtakım yan etkilere haiz olabileceğini unutmamak önemlidir.
III. Kilo Kaybı İçin Düşük Karbonhidratlı Diyetin Yararları
Kilo vermek için düşük karbonhidratlı bir rejim uygulamanın birçok potansiyel faydası vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Artan kg kaybı. Emek harcamalar, düşük karbonhidratlı diyetlerin bilhassa kısa vadede öteki rejim türlerine bakılırsa daha çok kg yitirilmesine yol açabileceğini göstermiştir.
- Azaltılmış açlık. Düşük karbonhidratlı rejimler açlığı ve istekleri azaltmaya destek olabilir, bu da kalorisi kısıtlı bir rejime uymayı kolaylaştırabilir.
- İyileştirilmiş kan şekeri kontrolü. Düşük karbonhidratlı rejimler, diyabet ya da prediyabeti olan kişiler için yararlı olabilecek kan şekeri kontrolünü iyileştirmeye destek olabilir.
- Kalp hastalığı riskinin azalması. Düşük karbonhidratlı rejimler, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürerek kalp hastalığı riskini azaltmaya destek olabilir.
- İyileştirilmiş ruh hali ve enerji seviyeleri. Düşük karbonhidratlı rejimler ruh halini ve enerji seviyelerini iyileştirmeye destek olabilir, bu da sıhhatli bir rejime ve hayat tarzına bağlı kalmayı kolaylaştırabilir.
Düşük karbonhidratlı diyetlerin risksiz olmadığını belirtmek önemlidir. Birtakım kişiler düşük karbonhidratlı rejime ilk başladıklarında bitkinlik, kabızlık ve baş ağrısı benzer biçimde yan etkisinde bırakır yaşayabilir. Düşük karbonhidratlı rejime başlamadan ilkin sizin için doğru olduğu için güvenli olmak için doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
III. Kilo Kaybı İçin Düşük Karbonhidratlı Diyetin Yararları
Kilo vermek için düşük karbonhidratlı bir rejim uygulamanın birçok potansiyel faydası vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Artan kg kaybı
- Azalmış açlık
- Kan şekerinin daha iyi denetim edilmesi
- Kalp hastalığı riskinin azalması
- İyileştirilmiş kolesterol seviyeleri
- İyileştirilmiş ruh hali
- Artan enerji seviyeleri
Sadece, düşük karbonhidratlı bir rejimden her insanın aynı yararları görmeyeceğini belirtmek önemlidir. Birtakım kişiler bitkinlik, kabızlık ya da baş ağrısı benzer biçimde yan etkisinde bırakır yaşayabilir. Düşük karbonhidratlı bir rejime başlamadan ilkin sizin için doğru olduğu için güvenli olmak için doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
V. Düşük Karbonhidratlı Rejimde Yenmesi Ihtiyaç duyulan Yiyecekler
Düşük karbonhidratlı bir rejimde yiyebileceğiniz birçok değişik yemek vardır. Rejiminize dahil edebileceğiniz en iyi yemeklerden bazıları şunlardır:
* Etler ve balıklar: Yağsız etler ve balıklar protein açısından varlıklı ve karbonhidrat açısından düşüktür. İyi seçimler içinde tavuk, hindi, dana eti, domuz eti, balık ve kabuklu deniz ürünleri bulunur.
* Yumurta: Yumurtalar iyi bir protein ve sıhhatli yağ deposudur. Ek olarak karbonhidratları da düşüktür.
* Düşük karbonhidratlı sebzeler: Düşük karbonhidratlı sebzeler içinde yapraklı yeşillikler, brokoli, karnabahar, biber, domates, salatalık ve kabak bulunur.
* Kuruyemişler ve çekirdekler: Kuruyemişler ve çekirdekler iyi bir protein, sıhhatli yağlar ve lif deposudur. Birtakım iyi seçimler içinde badem, ceviz, pekan, antep fıstığı ve ayçiçeği çekirdeği bulunur.
* Sıhhatli yağlar: Zeytinyağı, avokado hasım ve hindistancevizi hasım benzer biçimde sıhhatli yağlar tok ve doyum olmuş hissetmenize destek olabilir. Ek olarak yağ yakmanıza da destek olabilirler.
* Düşük karbonhidratlı meyveler: Düşük karbonhidratlı meyveler içinde çilek, greyfurt, limon, misket limonu ve avokado bulunur.
* Düşük karbonhidratlı tatlandırıcılar: Stevia ve eritritol benzer biçimde düşük karbonhidratlı tatlandırıcılar, karbonhidrat eklemeden yemek ve içecekleri tatlandırmak için kullanılabilir.
6.
Netice olarak, düşük karbonhidratlı rejimler zayıflamanın ve sağlığınızı iyileştirmenin etken bir yolu olabilir. Sadece, kucak dolusu meyve, sebze ve tam tahıl içeren sıhhatli bir düşük karbonhidratlı rejim uyguladığınızdan güvenli olmanız önemlidir. Düşük karbonhidratlı bir rejime başlamadan ilkin sizin için doğru olduğu için güvenli olmak için doktorunuzla görüşün.
VII. Düşük Karbonhidratlı Diyetin Yan Tesirleri
Düşük karbonhidratlı bir diyetin birtakım ihtimaller içinde yan tesirleri şunlardır:
- Baş ağrıları
- Tükenmişlik
- Bulantı
- Kabızlık
- İshal
- Artan susuzluk
- Kas krampları
- Fena soluk
- Azalmış libido
Bu yan etkisinde bırakır çoğu zaman geçicidir ve vücudunuz düşük karbonhidratlı rejime ahenk sağladığında ortadan kalkacaktır. Sadece, herhangi bir ciddi yan tesir yaşarsanız, doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Ayrıca, düşük karbonhidratlı rejimler doymuş yağ açısından varlıklı olabilir ve bu da kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Düşük karbonhidratlı bir rejim uygularken zeytinyağı, avokado hasım ve kuruyemişler benzer biçimde sıhhatli yağları kura çekmek önemlidir.
Düşük Karbonhidratlı Rejime Uymak İçin İpuçları
Düşük karbonhidratlı bir rejime uymak, bilhassa başlarda zor olabilir. İşte rejiminize bağlı kalmanıza destek olacak birkaç ipucu:
- Realist hedefler belirleyin. Her şeyi aniden değiştirmeye çabalamayın. Şekerli içecekleri ya da işlenmiş karbonhidratları kesmek benzer biçimde ufak değişimler yaparak başlayın.
- Bir yardımcı sistemi bulun. Düşük karbonhidratlı bir rejim tatbik eden arkadaşlarınız ya da aile üyelerinizin olması motivasyonunuzu korumanıza destek olabilir.
- Evvelinde düşük karbonhidratlı yemekler ve atıştırmalıklar hazırlayın. Bu, sizi ayartmaktan alıkoyacak ve hareket halindeyken rejiminize uymanızı kolaylaştıracaktır.
- Arada sırada hile yapmaktan korkmayın. Kendinizi yoksun hissediyorsanız, bir hile yemeği ya da atıştırmalık yiyecek mesele değil. Yalnız bütün rejiminizi rayından çıkarmasına izin vermeyin.
- Sabırlı olun. Düşük karbonhidratlı bir rejimden netice görmek vakit alır. Derhal netice görmezseniz cesaretiniz kırılmasın. Yalnız devam edin ve sonucunda hedeflerinize ulaşacaksınız.
Düşük karbonhidratlı bir rejimle netice görmenin ne kadar vakit alacağı kişiden kişiye değişmiş olur. Birtakım kişiler birkaç hafta içerisinde netice görmeye başlayabilirken, ötekiler birkaç ay sonrasına kadar mühim sonuçlar göremeyebilir.
Düşük karbonhidratlı bir rejimle neticeleri ne kadar ivedi göreceğinizi etkileyebilecek bir takım unsur vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Başlangıç kilonuz
- Aktivite seviyeniz
- Metabolizmanız
- Genetiğiniz
Genel hatlarıyla, fazla şişman ya da obez olan ve daha etken olan kişiler düşük karbonhidratlı bir rejimle daha süratli netice alma eğilimindedir. Süratli bir metabolizmaya haiz olan ve ailesinde aşırı kiloluluk öyküsü olan kişiler de daha süratli netice alabilir.
Birkaç ay sonrasında düşük karbonhidratlı bir rejimle netice görmüyorsanız, doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Kilo vermenizi engellemiş olan altta yatan bir tıbbi konum olabilir.
Düşük karbonhidratlı rejime sadık kalıp netice alabilmeniz için birtakım ipuçları:
- Realist hedefler belirleyin.
- Sabırlı ol.
- Bir yardımcı sistemi bulun.
- Hayat tarzınızda sıhhatli değişimler yapın.
Bu ipuçlarını takip ederseniz, düşük karbonhidratlı rejimde başarı şansınızı artırabilir ve zayıflama hedeflerinize ulaşabilirsiniz.
S: Düşük karbonhidratlı diyetin zayıflamaya yararları nedir?
A: Kilo vermede düşük karbonhidratlı diyetin birçok pozitif yanları vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
Artan kg kaybı: Meydana getirilen araştırmalar, düşük karbonhidratlı diyetlerin, bilhassa uzun solukta, öteki rejim türlerine kıyasla daha çok zayıflamanıza destek olabileceğini göstermiştir.
Azalmış açlık hissi: Düşük karbonhidratlı rejimler daha uzun zaman tok hissetmenize destek olabilir, bu da rejiminize bağlı kalmanızı kolaylaştırabilir.
Kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesi: Düşük karbonhidratlı rejimler, diyabet ya da prediyabeti olan kişiler için yararlı olabilecek kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesine destek olabilir.
Kalp hastalığı riskini azaltır: Düşük karbonhidratlı rejimler, kolesterol seviyenizi ve kan basıncınızı düşürerek kalp hastalığı riskinizi azaltmanıza destek olabilir.
İyileştirilmiş ruh hali: Düşük karbonhidratlı rejimler ruh halinizi ve enerji seviyenizi iyileştirmeye destek olabilir.
S: Düşük karbonhidratlı diyetin riskleri nedir?
Düşük karbonhidratlı rejimle ilişkili birkaç risk vardır, bunlar şunlardır:
Sıvı Kaybı: Düşük karbonhidratlı rejimler, kafi sıvı içmemeniz sebebiyle susuzluğa yol açabilir.
Kabızlık: Düşük karbonhidratlı rejimler de lif alımınızı azaltabileceğinden kabızlığa yol açabilir.
Kas kaybı: Düşük karbonhidratlı rejimler protein alımınızı azaltabileceğinden kas yitirilmesine yol açabilir.
Böbrek taşı riskinin artması: Düşük karbonhidratlı rejimler, kalsiyum atılımını artırabileceğinden böbrek taşı riskini artırabilir.
Kalp hastalığı riskinin artması: Düşük karbonhidratlı rejimler iyi dengelenmediğinde kalp hastalığı riskinizi artırabilir.
S: Düşük karbonhidratlı rejime uymak için ipuçları nedir?
Düşük karbonhidratlı rejime bağlı kalmak için birkaç ipucu:
Yavaşça başlayın: Bir kerede oldukça fazla değişim yapmayın. İşlenmiş karbonhidratları ve şekerli içecekleri keserek başlayın ve zaman içinde karbonhidrat alımınızı kademeli olarak azaltın.
Düşük karbonhidratlı alternatifler bulun: Piyasada oldukça sayıda leziz düşük karbonhidratlı yemek mevcut olduğu için, en sevdiğiniz yemeklerden vazgeçmenize gerek yok.
Öğünlerinizi planlayın: Öğünlerinizi evvel planlamak, doğru yolda kalmanıza destek olabilir.
Sıhhatli atıştırmalıkları hazır bulundurun: Elinizin altında sıhhatli atıştırmalıklar bulundurmak, aç olduğunuzda sağlıksız seçimlerden kaçınmanıza destek olabilir.
Sabırlı olun: Düşük karbonhidratlı bir rejimle netice görmek vakit alır. Neticeleri derhal göremezseniz cesaretiniz kırılmasın.
0 Yorum